Goal setting: hou je doel recht voor ogen

Met het drukke leven van elke dag, vergeten we vaak wat we in het leven nog allemaal willen bereiken. Vage voornemens die snel vergeten worden of een mentaal ‘to do’ lijstje zullen zelden of nooit op de voorgrond komen in je leven. Zo is het maar al te gemakkelijk je doel uit het oog te verliezen. Je kunt beter precies uitzoeken wat je wil en zo voor jezelf specifieke doelstellingen bepalen. Een doelstelling bereiken zal je motiveren om nog verder te gaan. We geven enkele tips om het je gemakkelijker te maken.

Welke aspecten zijn voor verbetering vatbaar?

Maak even een lijstje over jezelf. Wat zijn je sterktes, zwaktes, persoonlijke verlangens en interesses? Welke dingen heb je al bereikt in het leven? Houd hierbij rekening met zowel je persoonlijke als met je sociale en werkleven. Met dit lijstje zal je al snel zien welke stukken in je leven verbetering kunnen gebruiken. Je zal de verbanden tussen de verschillende gebieden in je leven kunnen zien. Als je bijvoorbeeld vooral bezig bent met presteren op je werk, zal je sociale en persoonlijke leven op een lager pitje staan. Als je contact houden met vrienden toch heel belangrijk vindt, weet je zo meteen wat je te doen staat.

Beslis wat je doel is

Nu je weet wat je wil, kun je dat omzetten naar een specifiek doel. Bedenk ook de tussenstappen die nodig zijn. Bijna niemand bereikt zijn doel van de ene dag op de andere.

Als je bijvoorbeeld al lang een nieuwe auto wil, bekijk dan waar je geld kan besparen. Ga je veel uit eten of op café om je sociale contacten te onderhouden? Nodig ze dan eens thuis uit en bespaar op restaurantkosten. Bekijk je maandelijkse uitgaven en beslis waarop je nog kan besparen. Op deze manier zet je al concrete stappen richting je doel.

Een ander voorbeeld: je wil meer fun en ontspanning in je leven. Neem dan elk vrij moment om daaraan te werken. Ga tijdens je koffiepauze op werk even wandelen, zet je favoriete muziek op tijdens de file, of maak plannen voor het weekend. De verleiding is groot om in het weekend gewoon in de zetel te hangen. Als je altijd al eens wou gaan skydiven, doe het dan nu. Zoek op waar je het kan doen en reserveer een plaats. Als je minder grootse plannen hebt, ga dan een keer die film kijken die je wou zien of spreek af met vrienden. Het belangrijkste is dat je jezelf motiveert.

Controleer jezelf

Je hebt nu een plan uitgewerkt om je doel(en) te bereiken. Neem er de tijd voor en controleer jezelf op regelmatige basis. Meet je vooruitgang en bekijk wat je de voorbije maanden hebt gedaan om dichter bij je doel te komen. Het is gemakkelijk je focus te verliezen in het alledaagse leven. Als je jezelf regelmatig controleert, weet je wanneer het tijd is om jezelf bij te sturen. Even een overzicht maken van wat je al bereikt hebt op weg naar je einddoel, zal je alleen maar nog meer motiveren om ervoor te gaan.