Genitale herpes

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die vrij vaak voorkomt in de westerse wereld en veroorzaakt wordt door het herpes simplex-virus. Het bekendste symptoom van genitale herpes zijn de met vocht gevulde blaasjes rond de geslachtsdelen.

Symptomen genitale herpes

Sommige patiënten kunnen erg veel last hebben van de ziekte, terwijl anderen zo goed als geen symptomen vertonen. Bij genitale herpes is er sprake van verschillende uitbraken van de ziekte. Na de besmetting van het virus vindt de eerste, meest pijnlijke uitbraak plaats. Nog tot jaren na die besmetting kan de patiënt last hebben van uitbraken.

  • Pijnlijke, met vocht gevulde blaren rond geslachtsorganen of mond
  • Vaginale afscheiding, opgezette lymfeklieren, griepachtige symptomen

Oorzaak genitale herpes

Genitale herpes kan het gevolg zijn van een besmetting met het herpes simplex-virus. Van dat virus bestaan twee types. Type 2 is meestal de boosdoener als het om genitale herpes gaat, type 1 veroorzaakt meestal herpes labialis, waarbij er zogenaamde koortsblaasjes optreden rond de mond. Je kan het virus oplopen via seksueel contact of via direct contact, wanneer via een open wonde je lichaam binnendringt.

Behandeling genitale herpes

Herpes kan niet genezen worden. Bij een vroeg stadium van de uitbraak kan orale antivirale medicatie de symptomen verlichten. Verder kan je alleen maar proberen de uitbraak van de ziekte zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Voorkomen genitale herpes

Besmettingen gebeuren bijna alleen maar wanneer er sprake is van een uitbraak met blaren. Probeer het contact met besmette personen tot een minimum te beperken. Als je seksueel contact hebt, bescherm je dan zeker met een condoom.