Gemetselde kelders

Wanneer je voor een kelder kiest bij het plannen van een nieuwbouwwoning, moet je de verschillende bouwmethodes tegen elkaar afwegen alvorens een beslissing te nemen. Die beslissing zal afhangen van een aantal factoren, zoals de grondwaterstand, de functie van de kelder, de prijs, en je persoonlijke voorkeur. Hieronder staan in het kort de voor- en nadelen van een gemetselde kelder opgesomd, zodat je een ruw beeld hebt over de mogelijkheden en noodzakelijkheden die bij het bouwen van een kelder komen kijken.

Wanneer kies je voor een gemetselde kelder?

Metselwerk is een traditionele bouwmethode die tot circa de jaren 1940 evident was. Bijna iedereen had een kelder, en deze was altijd gemetseld. De keuze voor een kelder is echter niet meer zo vanzelfsprekend, laat staan de keuze voor een kelder met een louter opbergende functie, waar weinig afwerking bij kwam kijken. Tegenwoordig wordt een kelder vaak als extra leefruimte ingericht, en daarbij zijn er meerdere mogelijkheden betreffende de bouwmethode.

Wie in een gebied woont met een hoge grondwaterstand, kan het best voor een gegoten betonkelder kiezen. Deze zijn al waterdicht, en dat spaart achteraf tijd en geld uit. Bij een gemetselde kelder gebeurt de waterdichting namelijk achteraf, en dit jaagt de kosten de hoogte in.

Wie echter geen last heeft van een hoge grondwaterstand, kan ervoor kiezen om de kelder niet extra tegen wateroverlast en vochtproblemen te beschermen. 

De voor- en nadelen

Een groot voordeel is de relatief lage prijs van een gemetselde kelder. Er kan gebruik gemaakt worden van grote snelbouwstenen, en wie een beetje handig is, kan eveneens besparen op manuren. Daartegenover staat wel dat het werk handmatig gebeurt, en dus wel wat tijd in beslag kan nemen. De prijs kan bovendien nog meer gedrukt worden door de afwerking simpel te houden, of zelfs grotendeels weg te laten. Dat is uiteraard afhankelijk van de functie van de ruimte: als je de kelder als garage op bergplaats gebruikt, is een dure of tijdrovende afwerking niet nodig. Houd wel in je achterhoofd dat dit in de toekomst altijd kan veranderen. 

Wil je van je kelder een extra leefruimte maken, dan is waterdichting en een goede afwerking wel degelijk aan te raden. Zeker wanneer je er een speelkamer voor je kinderen of een logeerkamer voor je gasten van wilt maken. Dit zorgt voor een hoger prijskaartje, waardoor het dankbaar is om het gieten van een betonkelder te overwegen, zeker wanneer je een grote oppervlakte wilt onderkelderen.