Gastric bypass, maagverkleining

Een gastric bypass of maagomleiding is een chirurgische ingreep die vaak gebruikt wordt voor de behandeling van morbide obesitas, extreme zwaarlijvigheid. Na de ingreep wordt de inname van voedsel door de patiënt sterk beperkt, waardoor hij zal afvallen. Wat is een gastric bypass precies?

Voor wie is een gastric bypass?

Je komt in aanmerking voor een gastric bypass als je BMI groter is dan 35 en je tussen 14 en 60 jaar oud bent. Het is ook belangrijk dat je zelf voor de operatie al verschillende pogingen ondernomen hebt om op een natuurlijke manier af te vallen.

Operatie

Bij een gastric bypass wordt een maagzakje of een voormaag gecreëerd, die gescheiden wordt van de rest van de maag. De dunne darm wordt ingekort en verbonden met de nieuwe voormaag.

Complicaties bij een gastric bypass

Een gastric bypass is een zware operatie die complicaties ten gevolg kan hebben. Er zijn complicaties die tijdens of meteen na de operatie voorkomen en complicaties die pas in de periode na de ingreep ontstaan. Complicaties die pas na de ingreep ontstaan  zijn onder meer:

  • Vertraagde wondgenezing
  • Littekenbreuk
  • Obstructie
  • Galstenen
  • Tekorten
  • Haarverlies
  • Vernauwing van de maaguitgang
  • Maagzweer
  • Gewichtstoename
  • Dumping

Eten na een gastric bypass

Na een gastric bypass kun je niet zomaar alles eten, je maag moet immers nog wennen aan de nieuwe omstandigheden. De eerste twee dagen zul je alleen vloeibaar voedsel mogen eten, de weken hierna ook gepureerd en zacht voedsel. Na de eerste drie maanden moet je leren kleine hoeveelheden te eten, langzaam te eten en te drinken, voorzichtig te zijn met nieuw voedsel en de aanbevolen vitaminen en mineralen te nemen.

Resultaat van een gastric bypass

De meeste patiënten zijn na een jaar al 70% van hun overgewicht kwijt. De meesten blijven de eerste 18 maanden vermageren alvorens het gewicht stabiliseert.