Gastric bypass, de operatie

Een gastric bypass is een operatie waarbij een maagzakje of een voormaag gecreëerd wordt. Deze voormaag heeft een inhoud van ongeveer 15 ml. en wordt gescheiden van de rest van de maag. De voormaag wordt met nietjes gesloten.

In de voormaag wordt een nieuwe opening gemaakt. Vervolgens kort de chirurg de dunne darm in. Die dunne darm wordt doorgesneden en het onderste deel ervan wordt verbonden met het maagzakje. De maag en de twaalfvingerige darm, het voorste gedeelte van de dunne darm, worden zo overbrugd. Hierlangs zal dus geen voedsel meer passeren.

Het voedsel komt daardoor pas in een latere fase in contact met de verteringssappen van de maag, de gal en de alvleesklier. De absorptie van voedingsstoffen in het lichaam wordt zo teruggeschroefd. Dit fenomeen staat bekend als malabsorptie.

De ingreep wordt doorgaans uitgevoerd met behulp van een laparoscopie of kijkoperatie. De chirurg kan dan de kijkholte controleren met een endoscoop. Hij zal dan minder incisies moeten maken in de buik, waardoor de patiënt sneller herstelt.