Enkele mythes over afvallen ontkracht

Iedereen kent wel een aantal trucjes om die paar kilo’s kwijt te geraken. Soms werken die methodes, maar soms lijk je maar geen gewicht te verliezen. Hoe kan dat nu?

Eetgewoontes

Een veel gehoorde manier is om zo weinig mogelijk tot geen koolhydraten op te nemen. Toch is dat niet meteen de beste methode want een gebalanceerd dieet houdt in dat je wel alles mag eten zolang je dat met mate doet. Het is dus niet de bedoeling dat je bepaalde voedingsgroepen gaat vermijden. Je kiest beter voor gezonde voeding, zoals volle graanproducten, fruit, groenten, volkoren pasta en bruine rijst. Wat verder nog een belangrijke rol speelt is de grootte van je portie. Let hierop en minder om te beginnen je oorspronkelijke porties. Je zult merken dat je met minder ook genoeg gegeten hebt. Men zegt niet voor niets dat ‘je ogen vaak groter dan je buik zijn’.

Erfelijk

Hoewel studies aantonen dat je lichaamsbouw grotendeels erfelijk bepaald is, betekent dat niet dat je er niets aan kunt veranderen. Voldoende beweging in combinatie met een aangepast, gevarieerd eetpatroon kan al veel doen. Zeggen dat je er niets aan kunt doen omdat je familie ook overgewicht heeft, is dus niet volledig correct. 

Van dieet naar dieet

Weinig mensen vinden meteen het ideale dieet dat bij hun persoonlijkheid en leven past. In het begin zul je dus even moeten zoeken en misschien enkele keren van dieet moeten veranderen voor je jouw gepast eetpatroon vindt. Toch is het daarna niet zo aangeraden om steeds van dieet te wisselen omdat de kans dan groot is dat je met het jojo-effect te maken krijgt. Dat wil zeggen dat je eerst snel kilo’s verliest en dat je ze daarna weer even snel terugkrijgt. Kun je een dieet niet volhouden of vind je geen enkel eetpatroon dat bij je past? Aarzel dan niet om hulp in te roepen. Het gaat immers over je gezondheid.

Vetten

Nog een mythe die de ronde doet is dat je helemaal geen vetten meer mag opnemen als je gewicht wil verliezen. Het tegendeel is waar. Je lichaam heeft bepaalde vetten wel degelijk nodig om goed te functioneren. Natuurlijk is het ook niet goed om te veel vetten te eten omdat je zo de kans op allerlei ziektes verhoogt. Maar geniet dus met een gerust hart van vis, olijfolie en noten want die vetten kan je lichaam goed gebruiken. Laat je dus ook niet misleiden door etiketten met een ‘verlaagd vetgehalte’. Sommige producten bevatten dan wel minder vet maar scoren wel hoog op het caloriegehalte. Met andere woorden: ‘laag vetgehalte’ betekent niet ‘calorievrij’.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren