Elektrische verwarming

Directe verwarming

Wanneer kamers niet zo veel gebruikt worden, of wanneer mensen niet zo vaak thuis zijn, is het aangewezen een directe verwarming te installeren. Deze elektrische verwarming is dan ook het type dat het meest gebruikt wordt.

Deze directe verwarming kan zowel individueel, als gezamenlijk geïnstalleerd worden. Bij een individuele directe verwarming kan de verwarming naar ieders voorkeur aangepast worden, en zullen er geen onderlinge conflicten ontstaan.

Accumulatieverwarming

Als er wel een duidelijk patroon is in wanneer je thuis bent, dan kan je best kiezen voor de accumulatieverwarming. Hierbij kan je instellen dat tijdens het nachttarief bepaalde apparaten ingeschakeld worden, en je op deze manier bespaart op je energiefactuur.

Vooral bij verwarmingsapparatuur is dit interessant. Deze zijn immers zeer goed geïsoleerd, waardoor het water warm blijft tot wanneer je het nodig hebt.

De accumulatie verwarming wordt geregeld met een kamerthermostaat. Zo kan je de juiste temperatuur aangeven en wordt er ook voor gezorgd dat het toestel genoeg warmte opslaat.

Er zijn twee soorten accumulatieverwarming:

  • Dynamische, die de warmte snel afgeeft en daarom geplaatst wordt in de woonkamers
  • Statische, die de warmte langzaam afgeeft, en geplaatst wordt in de gang, de hal en de trap.

Bijverwarming

Het spreekt voor zich dat niet op elk moment van het jaar kamers even veel verwarmd moet worden. Zelfs per week en per dag kan dit verschillen. Sommige kamers hoeven in sommige gevallen zelfs een hele periode niet gebruikt, en dus niet verwarmd worden. De elektrische verwarming zou dus in een optimale situatie zeer soepel en aanpasbaar moeten zijn. 

Dit is echter niet altijd het geval, en zelfs in de meest aanpasbare verwarming kan het zijn dat alsnog een bijverwarming nodig is. In dat geval kan je kiezen voor een blazer, een ventilatie, een badkamerblazer, straalkacheltjes, een terrasverwarming, enzovoort. Eenmalig een kamer op deze manier verwarmen is uiteindelijk goedkoper dan steeds een kamer verwarmen die toch niet gebruikt wordt.