Eerste tandjes van je baby

De meeste baby’tjes worden niet geboren met tanden, al zijn er wel die bij de geboorte een of twee tandjes hebben. Waarom is dat zo belangrijk voor een baby om tanden te hebben, vraag je je -waarschijnlijk- af. Wel, om meer dan een reden, zo blijkt.

Waarom al die pijn?

Je kleine ukkepuk heeft z’n tanden meer nodig dan je zou kunnen vermoeden. Wij zijn geneigd om meteen aan eten kauwen te denken, maar er is veel meer dan dat. Naast het feit dat ze hem toelaten fatsoenlijk te kunnen eten, zijn ze ook noodzakelijk om te spreken. Babytanden zorgen er eveneens voor dat de kaak zich voldoende kan ontwikkelen en dat het kleine gezichtje een mooie vorm krijgt. En natuurlijk om ‘plaats’ te maken voor de grote mensentanden later. 

Komen zijn tandjes er niet door of heeft hij last van tandbederf? Dan kan dat op termijn ondervoeding, pijn, infecties en vroegtijdig verlies van zijn tanden teweegbrengen. Belangrijk dus dat je voldoende aandacht besteedt aan de verzorging van zijn mond en tanden.

Hoe vroeger, hoe beter

‘Beter voorkomen dan genezen’ is een spreekwoord dat hier meer dan ooit op z’n plaats is. Het is van belang dat je niet alleen je baby’s mond zuiver maakt en verzorgt als hij tandjes heeft, maar ook voordat de tanden uitkomen. Je kunt dat doen door met een nat washandje voorzichtig over je baby’s tandvlees te wrijven. Dat doe je best na iedere maaltijd.

Auw, een tand!

Tussen de 6de en 24ste maand zal je kleine spruit zijn eerste tandje krijgen. Wees niet ongerust als dat vroeger of later is. Maak je je toch zorgen of wil je er meer over weten? Praat er dan met je kinderarts over. Sommige kinderen zullen niets voelen terwijl anderen regelmatig pijn hebben. Als je kindje zijn eerste tandjes krijgt, kan hij last hebben van onder andere volgende symptomen:

  • Vingers of dingen in zijn mond nemen en erop bijten
  • Meer speeksel produceren
  • Sneller geïrriteerd zijn
  • Geen honger meer hebben
  • Gevoelig of gezwollen tandvlees
  • Onrustig zijn
  • Rode kaken op de plaats van het geïrriteerde tandvlees
Als je merkt dat hij er echt veel last van heeft, kun je eventueel met je propere vinger voorzichtig over zijn tandvlees wrijven. Dat kan de pijn verzachten. 

Wat ook kan helpen is hem op een koude bijtring laten bijten. Let op: de ring mag koud zijn maar nooit bevroren. Zo kan je het tandvlees immers beschadigen. 

Dat je baby een beetje last heeft van doorkomende tanden is niets om je ongerust over te maken. Merk je echter dat hij er zoveel last van heeft dat hij bijvoorbeeld niet meer wil eten, bespreek het dan zeker met je kinderarts. 
Lees meer over: baby , bijtring , eerste tandjes , tanden