Duimzuigen bij kinderen

Duimzuigen is een fenomeen bij kinderen dat iedereen wel kent. Ieder kind heeft ooit wel eens op zijn duim gezogen. Waarom doen kinderen dit en is het eigenlijk wel normaal? Mag een kind lang op zijn of haar duim zuigen of kunnen er nare gevolgen zijn door het duimzuigen?

Is duimzuigen normaal gedrag?

Echt ieder kind zuigt op zijn duim. Eigenlijk begint dit gedrag al in de baarmoeder tijdens de laatste weken dat de baby nog niet geboren is. Baby’s, maar ook kinderen zuigen op hun duim. Waarom zuigen ze eigenlijk op hun duim? Wel, kinderen worden geboren met een natuurlijk zuiginstinct en daarom beginnen ze te duimen, vaak zelfs al voor de geboorte.

Waarom zuigen ze op hun duim?

Kinderen en baby’s zuigen op hun duim door hun zuiginstinct. Normaal gezien neemt dit af na ongeveer zes maanden na de geboorte. Daarna zuigen ze vooral op hun duim om zichzelf te kalmeren. Het kan een gewoonte worden bij kinderen die zich vervelen, honger hebben, zichzelf willen kalmeren,…

Kinderen en baby’s zuigen dus op hun duim en normaal gezien leren ze het zichzelf af tussen de leeftijd van drie en zes jaar.

Kan duimzuigen problemen veroorzaken?

Ja, duimzuigen kan zeker problemen veroorzaken. De problemen die veroorzaakt worden, zijn meestal tandproblemen.

Zo kunnen de tanden scheef groeien. Normaal gezien lost dit probleem zichzelf wel op wanneer het kind stopt met duimzuigen. Hoe langer een kind blijft duimen, hoe meer schade er aangericht wordt die wel door een tandheelkundige ingreep opgelost zal moeten worden. Snel afhelpen van het duimen is dus een goed idee.

Nog een probleem kan optreden bij het spreken zelf: het kind kan beginnen lispelen, of spreekt letters als de ‘d’ en de ‘t’ niet goed uit omdat de stand van het gebit beïnvloed wordt.

Wanneer is duimzuigen problematisch?

Duimzuigen is problematisch wanneer het kind te lang blijft zuigen op zijn duim. Er worden dan problemen veroorzaakt die zeer ernstig kunnen zijn. Vooral na de leeftijd van vijf jaar kan het een groot probleem worden.

Daarbij komt ook nog dat duimen op een late leeftijd kan wijzen op andere stoornissen, zoals bijvoorbeeld een angststoornis. Praat dan eens met een dokter, die kan zeker helpen. 

Lees meer over: duimen , duimzuigen