Dieet bij lactose-intolerantie

Lactose is een natuurlijke suiker die in melk aangetroffen wordt. Deze suiker vind je terug in elke vorm van melk of het nu van geiten, koeien of van de mens komt. Al vanaf de geboorte maken we een enzym lactase aan dat ervoor zorgt dat de lactose verteerd wordt. Maar veel mensen produceren steeds minder lactase naarmate ze ouder worden. Op deze manier kan lactose niet goed verteerd worden waardoor er veel klachten ontstaan waaronder buikpijn, hevige krampen, diarree en winderigheid.

Wie moet het dieet volgen?

Het dieet is afhankelijk van persoon tot persoon naargelang de ernst van de ziekte. Door sommige moeten melk- en zuivelproducten volledig vermeden worden, door anderen slechts beperkt. Sommige personen volgen zelfs geen dieet. Het voordeel van een juist dieet, is dat het de klachten vermindert.

Welke voeding kan je het beste vermijden?

De volgende voedingsmiddelen bevatten dezelfde hoeveelheid lactose als een halve kop melk:

  • 2 eetlepels gecondenseerde melk
  • ¼ kop koffiemelk
  • 85 gram kaas
  • ½ kop zure room
  • ½ kop yoghurt
  • ½ kop ijs

De volgende voedingsmiddelen bevatten kleine hoeveelheden lactose en kunnen door de meeste mensen gegeten worden zonder klachten tot gevolg:

  • Boter
  • Plattekaas 
  • Roomkaas
  • Zwitserse kaas

Sommigen krijgen klachten na het eten van brood of ontbijtgranen. Controleer altijd goed de etiketten op de verpakking. Ook bij voeding zoals chocolade en fruitdranken.

Calcium

Een probleem dat vaak voorkomt bij personen die een dieet volgen waarbij ze geen of minder lactose eten, is dat het niveau van calcium daalt. Calcium is een zeer belangrijk voedingsonderdeel dat onze botten versterkt. De volgende lijst van voedingsmiddelen bevatten geen lactose en zijn ideaal als vervangingsproducten om toch voldoende calcium binnen te krijgen:

  • Calciumversterkend vruchtensap
  • Sardine 
  • Zalm in blik
  • Sojamelk
  • Rauwe broccoli
  • Sinaasappel
  • Bonen
  • Tonijn in blik
  • Sla

De volgende zuivelproducten bevatten weinig lactose en kunnen dus ook als vervangingsproducten gebruikt worden:

  • Yoghurt
  • Zwitserse kaas
  • Plattekaas

Mensen die een lactosevrij dieet volgen, worden aangeraden om calciumsupplementen in te nemen. Sojabonen, sojamelk en sojakaas zijn ook goed om de juiste hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Ook bestaan er medicijnen die helpen de lactose te verteren waardoor je de meeste voedingsmiddelen wel mag eten.

Lees meer over: dieet , kaas , lactose , lactose-intolerantie , melk , voeding , yoghurt