De voordelen van rolluiken

Alsmaar meer huizen zijn tegenwoordig uitgerust met rolluiken. Ze bieden dan ook vele voordelen:

 • In de eerste plaats zorgen rolluiken voor een goede isolatie. Rolluiken kunnen de isolatiewaarde van glas verdubbelen. Zo komt de isolatiewaarde van enkel glas met een rolluik ervoor overeen met de isolatiewaarde van dubbelglas.
  In de winter houden rolluiken de koude tegen, terwijl ze in de zomer net de warmte buiten houden. Zo krijg je veel sneller de gewenste temperatuur in vergelijking met gordijnen of zonnewering.
 • Deze goede isolatie heeft ook een positief effect op je energierekening. Doordat er minder warmte naar buiten gaat in de winter moet je minder bij verwarmen. In de zomer kan je dan weer besparen doordat je de airconditioning minder op gaat moeten zetten. 
 • Rolluiken isoleren niet enkel je woning van buitentemperaturen, ze isoleren ook geluid. Dit komt niet enkel je eigen privacy ten goede, maar beschermt je eveneens tegen storende straatgeluiden of lawaai van de buren. 
 • Rolluiken komen niet enkel de privacy op gebied van geluid ten goede. Rolluiken vermijden immers eveneens dat mensen kunnen binnen kijken in je woning. 
 • Rolluiken verduisteren zeer goed. Zo kan je je woning overdag perfect duister maken. Rolluiken zijn dus zeker aan te raden voor mensen die ’s nachts werken. Met speciale verduistergordijnen heb je tenslotte nog steeds spleten waarlangs daglicht naar binnen kan komen.
 • Deze verduisterende eigenschap is eveneens handig om scherp daglicht te verzachten. Zo kan het handig zijn om overdag een rolluik (half) dicht te doen als het zonlicht op je televisie of computerscherm schijnt.
 • Weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw kunnen je ramen en deuren beschadigen. Tegen deze weersinvloeden kunnen rolluiken bescherming bieden.
 • Daarnaast bieden rolluiken een zekere veiligheid. Wie rolluiken heeft schrikt dieven af. Het is immers niet zo makkelijk om een rolluik in te slaan. Hoewel de dubbele beglazing, die tegenwoordig verplicht is in woningen, op zichzelf al zeer sterk is en niet makkelijk stuk kan gaan. 
 • Op esthetisch vlak ten slotte moeten rolluiken niet inboeten. Rolluiken vervangen de zware houten luiken die vroeger vaak gebruikt werden. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om rolluiken op een discrete en stijlvolle wijze in de woning te integreren, vooral bij nieuwbouw. Bij verbouwingen heb je echter ook voldoende opties. Zo zijn er talrijke kleuren mogelijk tot zelfs een houtnerfpatroon. 
Lees meer over: isolatie , isoleren , rolluik , rolluiken , rolluiken