De basis van het mediteren

Gedurende de laatste jaren hebben meer en meer mensen naar hun lichaam geluisterd en een verrijkende levensstijl aangenomen. Ondanks de trend om zorg te dragen voor lichaam en geest beschouwen velen meditatie als iets voor watjes. Toch kan je met een minimum aan inspanning al effecten voelen van meditatie. Hieronder bespreken we drie eenvoudige technieken die ook jij kan uitvoeren. 

Basis relaxatiemeditatie

De bedoeling van deze oefening is om gespannen spieren los te maken. De techniek is zeer eenvoudig. Je hebt alleen een bed of een matje nodig.

Uitvoering: 

 • Begin met het uitdoen van kledingstukken die ongemakkelijk zitten zoals schoenen of een bril. Ga daarna plat op je rug liggen met je armen naast je en je voeten schouderbreed uit elkaar. 
 • Haal normaal adem en voel je lichaam tegen de oppervlakte drukken. Til je hoofd lichtjes op terwijl je diep ademhaalt en span je halsspieren op tot je het een beetje voelt. 
 • Houd je lichaam vervolgens enkele seconden in deze positie. Leg je hoofd terug in rustpositie na deze beweging. Vergeet ondertussen niet rustig uit te ademen. Door spierspanning te lossen terwijl je rustig uitademt, treedt er een kalmerend effect op.
 • Deze oefening kan je herhalen voor elk lichaamsdeel. Begin bij je hals en daal af naar je voeten. Om intenser te relaxen, kan je de oefening meerdere malen per lichaamsdeel herhalen. 

Basis ademhalingsmeditatie

Voor deze oefening hoef je alleen maar wakker te zijn en te beschikken over een stel longen. Wanneer je nog steeds twijfels hebt over meditatie is dit een ideale ‘starter’. 

Uitvoering:

 • Zorg dat je in een comfortabele positie zit of staat
 • Maak je lichaamsdelen los door diep adem te halen en spierspanning los te laten terwijl je uitademt. Je zal merken dat je schouders wat zullen afhangen en je hals wat slapper zal worden. 
 • Nu je niet langer een hoopje stress bent, kan je beginnen met de ademhalingstechniek. Gebruik liever je neus dan je mond om adem te halen. Haal diep en lang adem. Je zal voelen hoe je longen vol zuurstof gepompt worden. Houd dit gevoel twee seconden vast. Los je adem rustig en regelmatig. Voel hoe je longen de zuurstof lossen en houd ook dit gevoel twee seconden vast. Herhaal dit proces enkele keren en blijf je bewust van je bewegingen. Sluit je ogen wanneer je concentratieproblemen hebt. 

Basis bewegingsmeditatie

De bedoeling van deze techniek is je bewust te maken van je lichaamsbewegingen en lichaam en geest te verenigen. Voer deze oefening in een rustige ruimte uit waar je alleen bent.

Uitvoering:

 • Verwijder alle kledingsstukken die ongemakkelijk kunnen zitten. Veel mensen dragen hierbij liefst zo weinig mogelijk kledij en luisteren naar relaxatiemuziek. 
 • Alvorens deze oefening te starten doe je er goed aan basisademhalingstechnieken uit te voeren zodat je je wat losser voelt. Je kan gaan neerzitten maar door recht te staan zal je meer bewegingsruimte hebben.
 • Voer rustige, gecontroleerde bewegingen uit in iedere denkbare vorm of richting. Je kan bijvoorbeeld starten met je handen en dan rustig afdalen naar je armen en benen. Het geheim is om rustig in plaats van plots of bruusk te bewegen.
 • Probeer de bewegingen niet te laten sturen door je geest maar probeer je lichaam te laten beslissen. Observeer gewoon en blijf je bewust van je bewegingen.
 • Door dit even vol te houden word je je bewust van de ingewikkelde samenstelling van je lichaam en de interactie tussen je spieren. Oefen deze oefening uit zolang je nodig acht en stretch achteraf even.

Richtlijnen

Welk type meditatie je ook kiest, onderstaande richtlijnen zijn altijd nuttig:

 • Zorg ervoor dat je geest klaar is om te mediteren anders heeft het geen zin.
 • Concentreer je op je houding. Een lichaam in balans zorgt voor een geest in balans.
 • Beginnen en ophouden zijn cruciale onderdelen van een succesvolle meditatiesessie. Zorg er dus voor dat de ruimte rondom jou bevorderend werkt, het helpt om het hoogste niveau van bewustzijn te bereiken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de lichten te dimmen of relaxatiemuziek op te zetten. Wanneer je klaar bent, neem dan rustig de tijd om terug te keren en je mentaal en lichamelijk voor te bereiden op een terugkeer naar een wereld vol stress. 

Met al die verhalen die de ronde doen over meditatie dreig je de moed al snel te verliezen. Trek je hier echter niets van aan en begin met een oefening. De voordelen zullen snel merkbaar zijn! Door regelmatig te oefenen ga je nog meer voordelen ontdekken.