De 10 meest voorkomende fouten bij koolhydraatarme diëten

Iedereen maakt fouten, ook mensen die al langer bezig zijn met een koolhydraatarm dieet doen nog wel eens iets verkeerd. Tien tips op een rij om de belangrijkste valkuilen in het low carb dieet te vermijden:

1. Een goed begin is het halve werk

Informeer jezelf voldoende voor je aan een koolhydraatarm dieet begint. Zorg ervoor dat je goed weet welke producten koolhydraten bevatten en welke niet, en dat je ook zonder al te veel koolhydraten te eten toch gezond eet.

2. Geef niet te snel op

Het duurt even voor je de methode gevonden hebt die voor jou het beste werkt, maar geef vooral niet op. Met een paar kleine aanpassingen gaat het vast al een stuk beter.

3. Eet voldoende groente

Veel mensen denken dat ze bij een koolhydraatarm dieet geen groente en fruit moeten eten, terwijl dit juist hele belangrijke voedingsstoffen zijn. Vooral groente is essentieel voor dit dieet.

4. Eet voldoende vezels

Dit hangt samen met de vorige tip: als je niet genoeg groente en fruit eet, krijg je ook niet genoeg vezels binnen. Niet alles met weinig koolhydraten bevat ook weinig vezels. Informeer jezelf dus over de mogelijkheden.

5. Eet niet te veel

Bij een low carb dieet hoef je geen calorieën te tellen, maar daarom mag je nog niet zoveel eten als je zelf wil. Een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat je hongergevoel vermindert, waardoor je minder calorieën nodig hebt om je goed te voelen. Het beste is om te stoppen met eten zodra je geen honger meer hebt.

6. Goed plannen is belangrijk

Om je gewicht te veranderen, moet je eerst en vooral je eetgewoontes aanpassen. Dit gaat niet vanzelf, dus moet je vooral in het begin goed plannen wat en wanneer je eet, om zo nieuwe en betere eetgewoontes te creëren.

7. Blijf vernieuwend

Niemand eet graag steeds hetzelfde. Zorg dus voor voldoende variatie in je maaltijden. Ook de buitenlandse keuken hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar geen suiker of zetmeel eet.

8. Pas op met maaltijdvervangers

In veel maaltijdvervangers, ook al beweren ze suikervrij te zijn, zitten plaatsvervangende ingrediënten die even slecht of zelfs slechter zijn dan suiker. Vooral maltitol is een echte boosdoener. Let dus goed op wat je koopt.

9. Blijf gedisciplineerd

Het begint met af en toe een beetje suiker, maar het eindigt terug waar je begonnen bent. Laat jezelf dus niet te vaak toe om toch koolhydraten te eten, want voor je het weet ben je weer terug bij af

10. Vergeet niet te sporten

Diëten is onlosmakelijk verbonden met lichaamsbeweging. Vertrouw dus niet blindelings op je dieet, maar sport ook regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging zal ook helpen om, na het dieet, op je nieuwe gewicht te blijven.