Constipatie voorkomen

Constipatie kan vaak te wijten zijn aan een verkeerde levenswijze. Een aanpassing van de eet- en leefgewoonten kan dan al voldoende zijn om constipatie te voorkomen. Hier vind je alvast een paar tips die je kunnen helpen constipatie te voorkomen.

Volg een vezelrijk dieet

Een vezelrijke dieet met veel fruit, groenten, volkorenproducten en -brood is de beste manier om constipatie te voorkomen. Probeer uit te vinden of bepaalde fruitsoorten een laxerend effect hebben op jou.

Eet niet te veel voedsel met weinig vezels

Vet- en suikerrijk voedsel en voedsel dat weinig vezels bevat zullen de constipatie alleen maar verergeren.

Drink veel vloeistoffen

De hoeveelheid vloeistof die je iedere dag moet drinken is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, gezondheid en je lichaamsbeweging. Beperk de inname van cafeïne. Dat heeft een dehydraterende werking en kan de symptomen van constipatie alleen maar verergeren.

Beweeg regelmatig

Probeer dagelijks zo’n 30 minuten te bewegen, of het nu om wandelen, lopen, fietsen of een andere sport gaat.

Ga naar het toilet wanneer je moet

Negeer de drang niet om naar het toilet te gaan. Hoe meer je het uitstel, hoe meer vocht aan je ontlasting onttrokken wordt en hoe harder deze bijgevolg wordt.

Neem vezelsupplementen

Vezelsupplementen kunnen helpen je ontlasting zachter en regelmatiger te maken. Drink wel voldoende water en andere vloeistoffen, anders zouden vezelsupplementen de constipatie zelfs kunnen verergeren.

Wees voorzichtig met laxeermiddelen

Laxeermiddelen kunnen verslavend werken. Na een tijdje krijg je dan het gevoel dat je darmen niet meer zonder kunnen.