Complicaties longontsteking

Welke impact een longontsteking op je heeft, hangt voor een groot deel af van je algemene gezondheid en het soort longontsteking dat je opgelopen hebt. Als je jong en gezond bent, geneest je longontsteking meestal snel. Maar als je hartproblemen hebt, rookt of ouder bent, kan je longontsteking moeilijker te genezen zijn. Het risico op complicaties wordt dan ook een stuk groter.

Bacteriën in de bloedstroom

Pneumonie kan dodelijk worden wanneer de ontsteking zich uitbreidt tot je longzakjes, waardoor je ernstige ademhalingsproblemen krijgt. In sommige gevallen kan de infectie zelfs doordringen tot de bloedstroom en zich vandaar verspreiden naar je andere organen.

Ophoping en ontsteking van vocht rond de longen

Soms kan het vocht zich ophopen tussen de borstvliezen, het dubbelgelaagd membraan dat ke longen omgeeft. Dit is een aandoening die gekend is als pleurale effusie. Wanneer de vliezen rond je borst ontsteken, kan het vocht zich ophopen en ontstoken geraken.  In dit geval is een drainage van het vocht noodzakelijk.

Longabces

Een holte met pus, die zich vormt in het gebied dat door longontsteking getroffen werd, is een andere mogelijke optie. Abcessen worden doorgaans behandeld met antibiotica, maar in zeldzame gevallen moeten ze chirurgisch verwijderd worden.