Complicaties bij laparoscopie

Laparoscopie wordt algemeen beschouwd als een erg veilige heelkundige ingreep. Het risico op complicaties is dus laag, maar dit neemt niet weg dat er altijd complicaties kunnen optreden. Geen enkele operatie is immers volledig risicovrij. Hieronder geven we een overzicht van mogelijke problemen bij laparoscopie.

Algemene complicaties

Onder algemene complicaties klasseren we alle verschijnselen die niet enkel bij laparoscopie kunnen voorkomen, maar bij operaties in het algemeen. Deze complicaties komen wel vaker voor bij open operaties dan bij laparoscopie. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen bij de verdoving, zoals hartritmestoornissen en ademhalingsmoeilijkheden. Ook is er altijd een risico op infectie. Het risico is klein, maar wanneer er een complicatie optreedt, gaat het in de meeste gevallen om een infectie. Infecties hebben niet zozeer te maken met de laparoscopie zelf, maar met de sterilisatie van de instrumenten en de algemene hygiëne in de operatiezaal en in het ziekenhuis.

Specifieke complicaties

Het is ook mogelijk dat bij de operatie per ongeluk gezond weefsel wordt beschadigd. Een gekende complicatie is beschadiging van de darm. Schade aan darm en bloedvaten is een specifiek probleem dat kan opduiken bij laparoscopie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een onervaren arts je darm perforeert met de puntige chirurgische instrumenten die nodig zijn bij laparoscopie.

Een andere, weinig voorkomende complicatie bij deze techniek is de irritatie van het buikvlies. In sommige gevallen reageert je buikvlies slecht op het CO²-gas waarmee men je buikholte voor de operatie vult. Dit doet men om beter te kunnen zien in je lichaam en om meer ruimte te hebben om te werken. Irritatie van het buikvlies door CO²-gas leidt tot symptomen zoals buikkrampen, braakneigingen en een versnelde hartslag en ademhaling.

Wat bij een complicatie?

Wanneer de complicatie ernstig is, zal een nieuwe operatie nodig zijn, om het bloeden te stoppen en de schade te herstellen. Bij een lichte complicatie of een infectie volstaat het doorgaans om antibiotica te nemen. We herhalen hier nog eens dat complicaties zeldzaam zijn bij laparoscopie en dat men de veiligheid van de patiënt steeds vooropstelt. Wanneer je na een operatie last hebt van braakneigingen, rillingen en koorts of problemen bij het urineren, dan contacteer je best je arts.