Cocaïneverslaving

Bij cocaïne kunnen we spreken van een geestelijke afhankelijkheid. De lichamelijke afhankelijkheid ervan is zo goed als onbestaande. Als je stopt met cocaïne, treden er dus geen ontwenningsverschijnselen op. Dat betekent niet dat het makkelijker is om te stoppen met cocaïne dan met andere drugs.

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijk afhankelijkheid daarentegen wilt zeggen dat de gebruiker steeds meer naar het middel verlangt en zich niet meer lekker kan voelen zonder. Als iemand meer of frequenter cocaïne gaat gebruiken, komt dat door de aangename effecten die cocaïne op bijvoorbeeld zijn zelfbeeld of zijn stemming heeft. Iemand die cocaïne gebruikt voelt zich zelfzeker en zelfs euforisch. Veel gebruikers hebben geen hoge dunk van zichzelf en gebruiken cocaïne om hun zelfvertrouwen op te krikken in stressvolle situaties. Daardoor wordt de verleiding groot om bij stress steeds cocaïne te nemen.

Cocaïne heeft een snel en hevig effect, dat ook weer snel overgaat. Nadat de effecten uitgewerkt zijn, voelt de gebruiker zich vaak depressief of angstig, waardoor de neiging om meer te gebruiken groter wordt. Na een tijd gaat cocaïne gebruiken een van de belangrijkste doelen in je leven zijn.

Doordat cocaïne een stimulerende werking heeft, krijg je het gevoel eindeloos veel energie te hebben. Daarom wordt het ook vaak gebruikt door mensen die veel werk moeten verzetten. Cocaïne geeft je het (valse) beeld dat je alles onder controle hebt. Cocaïne is een drugs die ook veel genomen wordt in de hogere klassen.

Omgaan met cocaïnegebruikers

Als je vermoedt dat iemand in je naaste omgeving cocaïne gebruikt, probeer het dan niet te verbieden. Dat zal alleen maar een averechts effect hebben. Ga een openhartig gesprek met hem aan.

Hulp zoeken

Op termijn kan misbruik van cocaïne zowel je lichaam als je geest ernstige schade toebrengen. Het is moeilijk van een cocaïneverslaving verlost te geraken. Langdurig cocaïnegebruik beïnvloedt je emoties en leidt ertoe dat je van je vrienden en familie vervreemdt.

Het is niet gemakkelijk om van een cocaïneverslaving af te geraken. Als je het gevoel hebt dat het je niet op je eentje lukt, zoek dan professionele hulp bij een psychiater, psycholoog, in een afkickkliniek en andere instellingen voor verslavingszorg. De eerste stap zetten om hulp te zoeken zal niet gemakkelijk zijn, maar als het op je eentje niet lukt, is dit een grote stap in de goede richting.