Cholesterol

Cholesterol is een vettige, wasachtige stof die noodzakelijk is voor een goede werking van het menselijke lichaam en zich in de bloedbaan bevindt. De stof behoort tot de groep van de lipiden of vetten. Cholesterol is belangrijk voor de opbouw van lichaamscellen, de spijsvertering en voor de aanmaak van sommige hormonen.

Te veel cholesterol kan ons lichaam ernstig beschadigen. Het teveel aan cholesterol kan zich namelijk ophopen aan de binnenkant van de bloedvatwanden, waardoor deze kunnen dichtslibben. De rode bloedlichaampjes, die de zuurstof via onze bloedvaten vervoeren, kunnen zo niet goed meer voorbijgaan. Organen, zoals het hart, zullen dan te weinig zuurstof krijgen.

Cholesterol wordt deels door het lichaam zelf aangemaakt en deels uit voedsel gehaald. De lever maakt 70% van de totale hoeveelheid aan, de overige 30% komt uit voedsel.

Goede en slechte cholesterol

Er is een verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. De ‘slechte cholesterol’ doet onze aders dichtslibben. Cholesterol wordt in het bloed gebonden aan bepaalde partikels die zorgen het transport van de cholesterol.

LDL-cholesterol:

Dit is de ‘slechte cholesterol’. LDL staat voor of ‘lage-densiteit lipoproteïnen’. Deze vervoeren de cholesterol via de bloedvaten naar de lichaamscellen. Als er te veel LDL-cholesterol in de bloedsomloop zit, zal deze neerslaan in de bloedvaten. Op die manier ontstaan er geleidelijk aan ophopingen of plaques.

HDL-cholesterol:

Dit is de ‘goede cholesterol’ High density lipoproteïnen zorgen ervoor dat het overtollige LDL-cholesterol en andere vetten die zich in de bloedbaan bevinden verwijderd worden. De HDL-cholesterol brengt deze namelijk naar de lever, waarna het via de bloedbaan verwijderd wordt. Op deze manier beschermt HDL dus tegen aderverkalking of atherosclerose.