Bouwvergunning nodig voor zonneboiler?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een vergunning te hebben om een zonneboiler te instaleren. Als je huis een beschermd monument is, en het verboden is om zonnepanelen te plaatsen, dan heb je echter wel altijd eerst toestemming nodig.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de regels anders. Daar heb je geen vergunning nodig als je paneel niet vanaf de openbare ruimte zichtbaar is. Je kan de zonnepanelen dan bijvoorbeeld in het dak inwerken, of evenwijdig aan het dak vestigen.

Wanneer heb je geen bouwvergunning nodig?

Hieronder worden de regels verklaard waar je je aan moet houden wil je een zonneboiler installeren zonder een bouwvergunning aan te vragen.

  • Plaats de zonnepanelen of zonnecollector op het bouwwerk zelf.
  • Gebruik de zonnepanelen enkel om energie aan te maken en warm water te voorzien voor de woning waarop de panelen geplaatst zijn. In sommige gevallen mag je ook op andere woningen je zonnepanelen zetten, of op een garage.
  • Als je zonnepanelen wil zetten op een schuin dak dan moet je ervoor zorgen dat de collector of de panelen binnen het dak blijven. Ze mogen niet uitsteken. Let ook op de hellingshoek van de panelen. Deze moet even groot zijn als die van het dak waarop ze geplaatst worden.
  • Als je zonnepanelen wil zetten op een plat dak, dan mogen de panelen maximaal even hoog zijn als de dakrand. Bij een dakrand van 30 cm mogen de zonnepanelen dus slechts 30 hoog zijn. Als de panelen hoger zijn, dan moet een bouwaanvraag ingediend worden. 
  • Zonnepanelen mogen in geen enkel geval geplaatst worden tegen beschermde gebouwen. Monumenten zullen dus nooit zonnepanelen krijgen.
  • In beschermde dorps- of stadsgezichten mag men geen zonnepanelen installeren.