Bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter d’Adamo. Volgens hem zouden mensen met een andere bloedgroep anders reageren op verschillende voedingsmiddelen. Door alleen het voedsel te eten dat goed is voor jouw bloedgroep, stimuleer je je metabolisme.

Een voedingsmiddel eten dat niet bij je doelgroep hoort, zal een afweerreactie veroorzaken. Dat kan klachten als vermoeidheid, koude handen en voeten, overgewicht, obstipatie en allergieën veroorzaken.

De bloedgroep zou volgens het bloedgroepdieet namelijk iets zeggen over welk type stofwisseling men heeft en welke  voedingsmiddelen men goed  en minder goed kan verdragen. De vier bloedgroepen zijn A, B, AB En O. De ontwikkeling van die bloedgroepen zou gelijk lopen met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Om te kunnen overleven, heeft de mens zich namelijk steeds moeten aanpassen. Of een bloedgroep voedingsmiddelen kan verdragen is afhankelijk van lectines, proteïnen die in voeding voorkomen.

Of je bloedgroep positief of negatief is, is niet belangrijk voor het bloedgroepdieet.

Bloedgroepen

Bloedgroep O

Mensen met bloedgroep O kunnen veel eiwitten (vlees, vis) consumeren en eten best niet te veel koolhydraten.

Bloedgroep A

Mensen met bloedgroep A zijn het meest gebaat bij een vegetarische voeding. Ze kunnen veel koolhydraten consumeren maar moeten opletten met zuivel en vetten.

Bloedgroep B

Mensen met bloedgroep B kiezen best voor een gevarieerd dieet van vlees, vis, granen en groenten. Zij verdragen ook goed zuivelproducten.

Bloedgroep AB

Mensen met bloedgroep AB combineren de voor- en nadelen van bloedgroepen A en B.

Voor- en nadelen

Voordelen bloedgroepdieet

  • Het is duidelijk welke producten je wel en niet mag eten
  • Je mag zoveel eten als je wilt, maar wel alleen van de juiste voedingswaren

Nadelen bloedgroepdieet

  • Het dieet kan niet wetenschappelijk bewezen worden
  • Het sluit veel voedingswaren uit, waardoor het moeilijk wordt je eraan te houden
  • Omdat iedereen een ander genotype heeft, is het dieet moeilijk te gebruiken in gezinnen