Blaren

Blaren zijn met helder vocht gevulde bultjes op de huid, die meestal het gevolg zijn van een hevige of langdurige wrijving tegen de huid. Blaren ontstaan vaak bij het wandelen. Ze kunnen leiden tot een pijnlijk en branderig gevoel.

Symptomen blaren

Een blaar is een met helder vocht gevuld bultje van minstens een centimeter groot. Blaren kunnen pijnlijk zijn en een branderig gevoel veroorzaken. Ze kunnen ook gepaard gaan met roodheid of jeuk. Blaren kunnen open of gesloten zijn. Een bloedblaar is een blaar die met bloed gevuld is. Een brandblaar is het gevolg van verbranding van de huid en is bijgevolg erg pijnlijk.

Oorzaak blaren

Blaren kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is wrijving. Als er hevig of langdurig tegen de huid gewreven is, kunnen er blaren ontstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij blaren die je krijgt als je schoenen te groot zijn of na een lange wandeling. Een tweede oorzaak van blaren die vaak voorkomt, is verbranding, met de zogenaamde brandblaren tot gevolg. Blaren kunnen ook het gevolg zijn van contact met irriterende stoffen, een reactie op geneesmiddelen, auto-immuunziekten of een infecties als waterpokken of gordelroos.

Behandeling blaren

Je kunt de blaar best onbedekt laten, want zo zal hij het snelst genezen. Als er iets tegen de blaar aanschuurt, kun je hem bedekken met een blaarpleister (Compeed, Second Skin). Deze pleisters werken als een soort van tweede huid.

Doorprik de blaar niet, tenzij hij zich bevindt op een plek waar veel wrijving is. Voordat je de blaar doorprikt, kun je hem ontsmetten met isobetadine. Dek de open wond daarna af met een pleister, gaas of verband om hem zo te beschermen tegen micro-organismen. Brandblaren moet je minstens een kwartier afspoelen met koud water.

Blaren voorkomen bij wandelingen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om blaren te voorkomen wanneer je gaat wandelen. Zo is het belangrijk je voeten goed te verzogen, liefst met koud water, maar zonder zeep. Draag schoenen die goed ingelopen zijn en dikke, naadloze sokken. Plak je zwakke plekken eventueel af met speciale pleisters of met sporttape. Tijdens de wandeling kan je soms eens je schoen uittrekken je voet te luchten.

Lees meer over: blaar , blaren , brandblaren , huid , pleisters , schoenen , wandelen