Behandeling ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is ongeneesbaar. De behandeling zal voornamelijk bestaan uit de bestrijding van de klachten met geneesmiddelen. Meestal wordt er gekozen voor een combinatie van verschillende medicijnen. Daarnaast moet de patiënt vaak oefeningen doen om de lichaamscoördinatie zoveel  mogelijk te stimuleren.

Levodopa

Dit medicijn werkt het snelst en is het meest doeltreffende op de markt.  Na de orale inname wordt het in de hersenen het omgezet in dopamine, de stof waaraan de patiënt een tekort  heeft. Naarmate de ziekte vordert, kan het effect van levodopa afzwakken.

Het medicijn Sinemet combineert levodopa met carbidopa, dat de afbraak van levodopa in het lichaam afremt.

Dopamine-agonisten

Tot deze groep behoren onder meer ropinirol, pramipexol, pergolide, cabergoline en bromocriptine. Deze medicijnen veranderen in tegenstelling tot levodopa niet in dopamine. In de plaats daarvan bootsen ze de effecten van dopamine in het brein na en zorgen ze ervoor dat neuronen zich gedragen alsof dopamine aanwezig is. Ze zijn niet zo efficiënt in het behandelen van de symptomen, maar ze zijn wel langer werkzaam in het lichaam.

Operatie

Voor patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte kan een hersenoperatie soms aangewezen zijn. Wat de effecten hiervan zijn op langere termijn is nog niet bekend. De chirurgie die toegepast wordt op Parkinson-patiënten is ‘Deep Brain Stimulation’.  De hersenen die het beven veroorzaken worden stilgelegd of via elektrische impulsen gestimuleerd om het beven tegen te gaan.

Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie

Fysiotherapie: om de stijfheid van de spieren en de gewrichten tegen te werken

Logopedie: om de problemen met spraak, taal, eten of drinken te minderen

Ergotherapie: om dagelijkse problemen ten gevolge van Parkinson het hoofd te bieden