Behandeling van jicht

De geneeskunde heeft er gelukkig voor gezorgd dat er al een tijdje efficiënte medicatie bestaat om jicht te bestrijden. Wanneer je de raadgevingen van je arts goed opvolgt, kan je jichtaanvallen en de pijn die daarbij komt kijken vermijden. Naast medicatie steunt de behandeling verder op fysiotherapie en het vermijden van risicofactoren. We nemen deze drie aspecten even onder de loep.

Medicatie

Medicatie tegen jicht wordt toegediend met drie doelen: het verzachten van de pijn bij jichtaanvallen, het vermijden van toekomstige aanvallen en het verlagen van de urinezuurspiegel. Het gaat hier dus om doelen op korte en langere termijn.

Om de pijn bij jichtaanvallen te verzachten, gebruikt men ontstekingsremmers of corticosteroïden. Ontstekingsremmers zoals ibuprofen of naproxen neem je oraal in, terwijl corticosteroïden oraal of via injectie toegediend worden. Deze middelen verminderen de ontsteking maar raken niet aan het urinezuurgehalte dat de ontsteking veroorzaakt.

Om een jichtaanval te voorkomen, kan je colchicine nemen. Dit medicijn werkt het beste wanneer het binnen de twaalf uren na het optreden van een jichtaanval wordt genomen. Bij het nemen van colchicine kunnen echter onaangename bijwerkingen optreden, zoals braakneigingen, misselijkheid en diarree.

Een laatste soort medicijn, allopurinol, bestrijdt jicht op lange termijn. Dit middel vermindert de aanmaak van urinezuur en houdt zo het urinezuurgehalte in het bloed stabiel. Allopurinol moet je dagelijks innemen, waarna je best geduldig afwacht, aangezien het effect van dit medicijn pas na enkele weken optreedt.

Fysiotherapie

Naast een behandeling met medicijnen kan ook fysiotherapie jichtpatiënten helpen. Fysiotherapeuten concentreren zich op de werking van de gewrichten, die door jicht aangetast zijn. Deze vorm van behandeling bevat naast massages ook verschillende specifieke therapieën die de pijn verlichten en de beweeglijkheid en de soepelheid van de gewrichten bevorderen. 

Risicofactoren vermijden

Ten slotte zal je arts je vragen om zoveel mogelijk risicofactoren te vermijden. Het gaat hierbij om factoren die het urinezuurgehalte verhogen en zo jichtaanvallen kunnen uitlokken. Overmatig alcoholgebruik en overdreven consumptie van voedingswaren die veel purine bevatten, kan je best achterwege laten. Purine is een stof die bij afbraak urinezuur produceert en in hoge concentraties voorkomt in bijvoorbeeld orgaanvlees, wild en vis. Verder doe je er goed aan veel water te drinken en je gewicht op een gezond peil te houden.

We kunnen besluiten dat de behandeling van jicht door medicatie zeer effectief is. Ze bestaat uit drie types medicijnen, die zich richten op verschillende korte –en lange termijndoelen. Naast medicatie kan je ook je gewrichten laten behandelen bij een fysiotherapeut. Ten slotte kan je het risico op jichtaanvallen verlagen door bepaalde risicofactoren te vermijden.