Behandeling van een waterhoofd

Behandeling van een congenitaal en verkregen waterhoofd

Baby’s met een congenitaal waterhoofd of kinderen en volwassen met een verkregen waterhoofd moeten zo snel mogelijk geholpen worden. De druk die ontstaat op de hersenen moet zo snel mogelijk terug normaal zijn, zodat de complicaties en de mogelijke psychische afwijkingen ingeperkt worden.

De hersenstam kan schade oplopen als de druk op de hersenen zeer hoog is. De hersenstam bevindt zich in de binnenkant van het brein. Het regelt de automatische functies van het lichaam zoals de hartslag en de ademhaling. Als er een te grote druk is op de hersenstam zullen die automatische functies uitgeschakeld worden, en zal het kind of de volwassene in levensgevaar komen.

Het plaatsen van een bypass

In het geval van een congenitaal of verkregen waterhoofd moet het cerebrospinaal vocht kunstmatig afgedreven worden. Dat gebeurt aan de hand van een katheder of een bypass. Een bypass is een dunne buis die van de hersenen naar een andere plaats in het lichaam loopt. Het zorgt ervoor dat de druk in de hersenen normaal blijft, en dat indien nodig cerebrospinaal vocht naar buiten kan.

Behandeling van een waterhoofd met normale druk

Dit soort waterhoofd kan ook verholpen worden aan de hand van een bypass, maar een bypass werkt niet altijd even efficiënt voor de patiënt. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen, en die worden beter niet te veel geopereerd. In sommige gevallen is een extra operatie voor het repareren van de bypass nodig, bijvoorbeeld als het verstopt is of als een deel van de bypass stuk is. Oudere mensen moeten dus steeds de voor- en nadelen van een bypass afwegen, voordat ze voor deze behandeling kiezen.

Een voordeel van een bypass voor oudere mensen kan zijn dat ze terug sneller kunnen denken. De druk op de hersenen vermindert, waardoor hun geheugen beter werkt. Dit is niet zo bij alle patiënten. Daardoor wordt eerst getest of ze ook zo zullen reageren op de bypass, en dat de bypass dus al dan niet een grote hulp zal zijn in hun leven.

In ieder geval wordt een operatie aangewezen voor mensen met een waterhoofd met normale druk als de druk van het cerebrospinaal vocht op de hersenen zo hoog is dat het levensbedreigend wordt voor de patiënt. De bypass van deze mensen wordt op dezelfde manier geplaatst als bij patiënten met een congenitaal of een verkregen waterhoofd.