Behandeling rosacea

Rosacea kan niet genezen worden, maar met een behandeling kunnen de symptomen wel onderdrukt worden. Maar als de behandeling wordt stopgezet, zullen de symptomen opnieuw de kop opsteken.

Lokale behandelingen

In een beginstadium wordt rosacea meestal behandeld met een lokale verzorging. Het gaat dan meestal om crèmes, gels of zalfjes die een of tweemaal per dag op de huid aangebracht worden en de roodheid en irritatie verminderen. De zalf kan ook gebruikt worden in combinatie met orale medicijnen.

Antibiotica

Hoewel een bacteriële infectie niet als oorzaak van rosacea gezien wordt, kan het wel gebruikt worden om roodheid en puistjes te behandelen. Antibiotica kunnen ook je oogproblemen die een gevolg kunnen zijn van rosacea een halt toeroepen. De antibiotica die het meest gebruikt worden ter behandeling van rosacea, zijn tetracyclines.

Andere geneesmiddelen

Als je met antibiotica je rosacea niet onder controle krijgt, kan je arts zwaardere medicijnen voorschrijven. Zo’n geneesmiddel is isotretinoine, een geneesmiddel dat voorgeschreven wordt bij hevige acne. Een nadeel is dat het de oogafwijkingen die met rosacea gepaard gaan soms kan verergeren.

Lasertherapie

Als er sprake is van couperose, kunnen de uitgezette adertjes behandeld worden met lasertherapie.