Behandeling premenstrueel syndroom of PMS

Je huisarts kan bepaalde medicamenten en pijnstillers voorschrijven om de klachten van het premenstrueel syndroom te verlichten. Maar de behandeling van het premenstrueel syndroom is in de eerste instantie niet medicamenteus. De huisarts kan je in de eerste plaats advies geven om het ongemak te verminderen. Het resultaat van de behandeling varieert van persoon tot persoon en over de concrete effecten van de medicamenteuze behandelingen is in veel gevallen weinig bekend.

Behandeling en medicatie

Indien je kampt met ernstige verschijnselen van het premenstrueel syndroom (bijvoorbeeld bij het dysforisch premenstrueel syndroom), kan je huisarts je één van de volgende medicamenten voorschrijven:

Antidepressiva

Selectieve serotonine-heropnameremmers helpen de premenstruele symptomen tegen te gaan. Bijvoorbeeld hunkering naar bepaalde voedingsstoffen, vermoeidheid en slaapproblemen. Fluoxetine en sertraline zijn de twee effectieve bestanddelen van antidepressieve. Antidepressiva zijn de eerste keuze bij het dysforisch premenstrueel syndroom. Let wel op de vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid.

Niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca:

Niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca worden toegediend wanneer je vooral last hebt van hoofdpijn, dysmenorroe of musculoskeletale pijn. Ze kunnen echter waterretentie veroorzaken als bijwerking.

Diuretica:

Diuretica worden toegediend om de symptomen die te wijten zijn aan waterretentie bij het premenstrueel syndroom te verlichten. Het diuretica “spironofacton” werd het meest bestudeerd en werkt effectief tegen gewichtstoename, spanning in de borsten en waterophouding. Over het effect van diuretica zijn in het algemeen weinig onderzoeken gedaan.

Hormonale behandeling:

Orale anticonceptie stopt de ovulatie en gaat hormonale schommelingen tegen. Medische studies tonen aan dat ze een positief effect hebben op zowel fysieke klachten als humeurschommelingen. Verschillende soorten anticonceptiepillen bevatten progesteron en oestrogeen, die een gunstig effect hebben op de symptomen van het premenstrueel syndroom, zoals gewichtstoename, eetlust, hoofdpijn en depressie.

Andere maatregelen

Er zijn bepaalde maatregelen die je kan nemen om de klachten van het premenstrueel syndroom te verminderen zonder medicatie. Bijvoorbeeld meer lichaamsbeweging en aan sport doen, alsook minder cafeïne en nicotine gebruiken in je dagelijkse leven. Je huisarts zal in de eerste instantie een aantal adviezen geven, vooraleer hij je medicamenten voorschrijft. Niet elke vrouw reageert hetzelfde op de behandelingen. Het advies wordt daarom aangepast aan de individuele situatie.