Behandeling misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en overgeven zijn vaak vrij onschuldige symptomen. Als je iets verkeerds gegeten hebt, probeert je lichaam zich van de schadelijke stoffen te ontdoen. In de meeste gevallen kun je misselijkheid en braken dus ook perfect zelf behandelen.

Zelfzorg

Het is belangrijk dat je veel vocht inneemt om zo uitdroging te voorkomen. Drink eerst kleine slokjes water en vervang deze geleidelijk aan door vocht dat meer voedingsstoffen bevat, zoals bouillon en vruchtensap. Als het lukt om te eten, doe dat dan met regelmatige tussenpozen. Neem kleine hapjes en eet langzaam.

Denk eraan dat wanneer misselijkheid het gevolg is van verkeerd eten of overmatig drinken, overgeven het beste is. Op die manier worden schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd.

Geneesmiddelen tegen misselijkheid en braken

Bij misselijkheid van korte duur kun je een middel gebruiken dat cyclizine of meclozine bevat. Geneesmiddelen op basis van domperidon werken bij misselijkheid die een oorsprong vindt in het maag-darmstelsel. Deze zijn op de markt onder de merknamen Motilium en Gastrocure.

Wanneer naar de dokter?

Misselijkheid heeft eigenlijk bijna altijd een oorzaak. Bij langdurige misselijkheid is het dus zeker de moeite een arts te raadplegen om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn. Hij kan je dan een gepaste behandeling voorschrijven.

Veel overgeven kan leiden tot uitdroging. Als dat niet op tijd behandeld wordt, kan het levensbedreigend zijn. Zeker bij jonge kinderen en ouderen moet je ervoor oppassen. Uitdroging kun je herkennen aan dorst, diepliggende ogen, droge lippen en tong, snelle ademhaling en weinig plassen.

Ook als het overgeven en de misselijkheid gepaard gaan met klachten als buikpijn, hoofdpijn, pijn op de borst, hoge koorts, een verlaagd bewustzijn, verwardheid of als het braaksel sporen van bloed bevat kun je best de dokter raadplegen. Ga ook naar de dokter als er voor de misselijkheid al sprake was van lichamelijke problemen, zoals een infectie of een hoofdletsel. Ook een zwangerschap kan leiden tot misselijkheid.