Behandeling melanoom

Een melanoom dat nog niet uitgezaaid is naar de rest van het lichaam, kan in de meeste gevallen efficiënt behandeld worden. De gekozen behandeling voor melanoom is afhankelijk van hoe ver de ziekte gevorderd is, de plaats van de tumor, de leeftijd van de patiënt en zijn algemene conditie.

Als je huisarts een vermoeden heeft dat je een melanoom hebt, zal hij je verwijzen naar de dermatoloog. Als deze een melanoom vermoedt, zal hij het verdachte vlekje en de huid er rond operatief verwijderen.

Een patholoog kan het verwijderde stuk verder onderzoeken en eruit afleiden hoe ver de kanker gevorderd is. Zodra de dikte van het melanoom gekend is, kan men overgaan tot de eventuele volgende behandelingen. Die zijn nodig als er sprake is van uitzaaiingen van de kanker. Zo’n behandeling kan bestaan uit radio-, chemo- of immunotherapie.

Melanoom in Stadium 1

Een melanoom in een vroeg stadium is relatief gemakkelijk te behandelen. De melanoomcellen bevinden zich namelijk alleen in de bovenste lagen van de huid. De behandeling bestaat uit het verwijderen van het melanoom en een stukje van de gezonde huid er rond. Als het melanoom minder dan 1 mm. dik is, is de kans dat het terugkomt erg klein. Nadat het verwijderd is, is er geen bijkomstige behandeling meer nodig. Een operatie is wel noodzakelijk, als je niet wilt dat het melanoom zich uitzaait naar andere lichaamsdelen.

Stadium 2

Als het melanoom meer dan een mm. dik is of de huid gebroken is, maar het melanoom nog niet uitgezaaid is naar de lymfeklieren, bevindt het zich in het tweede stadium.  De behandeling in dat stadium is ook chirurgie, maar er wordt ook vaak gekozen voor bijkomende behandeling zoals een biopsie van de lymfeklieren of een behandeling met het medicijn interferon (zie stadium 3).

Stadium 3

In stadium drie heeft het melanoom zich uitgebreid naar de lymfeklieren. De behandeling bestaat uit chirurgie om het primaire melanoom en de omringende lymfeklieren te verwijderen. Daarna kan nog immunotherapie met interferon volgen. Interferon is een proteïne dat lijkt op de proteïnen die de witte bloedcellen aanmaken. Deze proteïnen werken op twee manieren, door de kankercellen te verzwakken of te vernietigen en door het immuunsysteem een boost te geven waardoor het lichaam beter kan vechten tegen kanker.

Stadium 4

Als het melanoom zich in het vierde stadium bevindt, heeft het zich al uitgezaaid naar andere plaatsen van het lichaam, bijvoorbeeld de longen, de lever, het brein en de beenderen. Als behandeling wordt dan gekozen voor een combinatie van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of immunotherapie.

Na de operatie zal men vaak overgaan tot bijkomende behandelingen om het risico dat het melanoom terugkomt te beperken. Dit wordt de adjuvante behandeling genoemd.

Melanoom kan zich verspreiden naar de andere delen van het lichaam, waaronder de longen, lymfeklieren, het brein en andere delen van de huid.  Melanoom dat zich uitgezaaid heeft, wordt gevorderd melanoom genoemd.