Behandeling lumbago

Een lumbago, ook wel lendenverschot of spit genoemd, is een vorm van lage rugpijn die uitstraalt naar de dijen, billen en benen. De pijn straalt echter nooit uit tot onder de knie. Het risico op een rughernia is dus kleiner dan bij een ischias, waarbij de pijn wel uitstraalt tot onder de knie.   

Een spit of lumbago geneest meestal in enkele dagen of weken. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de rugpijn.

Het kan in de eerste plaats nodig zijn een rustpauze van een à twee dagen in te lassen. Rustpauze betekent in dit geval wel geen bedrust. Het is belangrijk dat je niet voortdurend stilzit, maar ook een beetje probeert te bewegen. Vermijd dat je je diep moet bukken, zware dingen heffen of op lage stoeltjes zitten. De meeste mensen met een lumbago zijn na een week al vrij van de klachten.

Gewone pijnstillers als paracetamol of aspirine kunnen je helpen de pijn te onderdrukken. Soms zijn iets zwaardere pijnstillers (op basis van morfine) of spierontspanners noodzakelijk.

Een chronische lumbago wordt vaak op een andere manier behandeld. De arts kan dan kinesitherapie, oefentherapie of manuele therapie aanbevelen. Een steunverband of korset is in de meeste gevallen niet nodig.

Lees meer over: lage rugpijn , lumbago , pijnstillers , rugpijn , spit