Behandeling ischias

Bij de behandeling van ischias is het in de eerste plaats belangrijk de rug voldoende rust te geven en al te bruuske bewegingen van de wervelkolom te vermijden. Vroeger werd dikwijls een aantal weken bedrust voorgeschreven, maar tegenwoordig ziet men hier het nut niet meer van in. Best kan je voldoende rusten, maar ook voldoende blijven bewegen, voor zover mogelijk.

Ischias wordt in een eerste fase behandeld met gewone pijnstillers en ontstekingsremmende middelen. Als dat geen resultaat oplevert, kunnen corticosteroïden rechtstreeks in het gewricht ingespoten worden. De patiënt moet dan een lumbostaat, een licht korset, dragen om de wervelkolom te laten rusten, dit enkele weken lang. Vaak kan de patiënt ook geholpen zijn met  oefentherapie bij een fysio- of oefentherapeut.

Als deze behandeling geen resultaat oplevert, kan er gedacht worden aan een operatie. Voor een operatie wordt doorgaans gekozen als de aanhoudende pijn erg hevig is, als er sprake is van gevoelsverlies of als de pijn gepaard gaat met moeilijkheden bij het plassen. De platgedrukte zenuwwortel moet dan immers zo snel mogelijk vrij gelegd worden.

Lees meer over: ischias , lage rugpijn , pijn , rugpijn , wervelkolom