Behandeling bindvliesontsteking of conjunctivitis

Neem, als je denkt dat je een bindvliesontsteking opgelopen hebt, zo snel mogelijk contact op met je arts. Deze zal een staal van het oogvocht nemen om te achterhalen wat de oorzaak van de oogontsteking van het bindvlies is. Zo kan hij vaststellen welke behandelingsmethode of medicatie het beste is.

Bacteriële conjunctivitis

Als je een oogontsteking van bacteriële aard hebt, kan de oogarts je antibioticadruppeltjes voorschrijven. De infectie zou dan na een aantal dagen moeten verdwijnen. Bij kinderen zal men vaak kiezen voor een antibioticazalf, omdat dat bij hen makkelijker aan te brengen is. Wel kunnen ze het zicht na het aanbrengen even verslechteren. Met eender welke medicatie zou je al na een of twee dagen verbetering moeten merken. Blijf je medicatie gedurende de volledige periode dat je arts het voorschrijft gebruiken.

Virale conjunctivitis

Virale conjunctivitis reageert niet op een behandeling met antibiotica. Er bestaan een paar geneesmiddelen die de symptomen kunnen verlichten, maar genezen kan je het niet. Je zal dus gewoon moeten afwachten. In de eerste drie tot vijf dagen kunnen de symptomen nog erger worden, maar daarna zouden ze stilaan moeten verbeteren. In totaal kan het twee tot drie weken duren voor het virus volledig weg is.

Allergische conjunctivitis

Bindvliesontsteking ten gevolge van een allergische reactie wordt doorgaans behandeld met oogdruppels. Er bestaan veel verschillende soorten oogdruppels, die antihistaminen, decongestiva, steroïden, enz. kunnen bevatten.

Contactlenzen en hygiëne

Als je een bindvliesontsteking hebt, mag je geen contactlenzen dragen. Door een goede hygiëne kan je voorkomen dat het andere oog of mensen uit je omgeving besmet geraken. Was regelmatig je handen, gebruik een schone handdoek en wrijf niet in je ogen.