Behandeling aften

Als er een uitlokkende factor in het spel is, dan moet die eerst aangepakt worden. Met andere woorden, als een ziekte de onderliggende factor is, moet je die behandelen. Maar bij het merendeel van de patiënten blijft de oorzaak van de ziekte onbekend.

Als je aften een gevolg zijn van een vitaminen-, ijzer- of zinktekort, dan kan je dokter je voedingssupplementen voorschrijven.

Aften verdwijnen normaal gezien spontaan in 1 à 2 weken en hebben dus meestal niet echt een behandeling nodig. Grote aften verdwijnen pas na 10 à 30 dagen. Probeer wondjes ten gevolge van het tanden poetsen, het consumeren van harde etenswaren, pikante en zure etenswaren en drankjes… te vermijden. Een behandeling is vooral nodig bij frequente en hinderlijke aften. Een behandeling die de aften ook geneest bestaat nog niet.

Pijnstillers

Om de pijn wat te verzachten, kan je een pijnstiller als paracetamol nemen.

Ontsmettende mondspoelingen

Ontsmettende mondspoelingen kunnen het aantal bacteriën in de mond verminderen.

Lokale pijnstillende middelen

Er bestaan medicijnen die lokaal op de aften kunnen aangebracht kunnen worden.  Je kan de aften dan aanstippen met een wattenstaafje of borsteltje. Deze  medicijnen zijn op basis van anesthetica, chloorhexidine of corticosteroïden. De doeltreffendheid van deze middeltjes is echter niet volledig bewezen. Er zijn ook aanstipvloeistoffen op natuurlijke basis. Zo is er bijvoorbeeld Pyralvex, op basis van salicylzuur.

wordt soms een beroep gedaan op tabletten als prednison.  Er is echter geen geneesmiddel met een gegarandeerde werking. Spoel je mond regelmatig met een spoelmiddel op basis van chloor. Tegen de pijn kun je een pijnstiller als paracetamol nemen.

Corticosteroïden

Bij ernstige, steeds terugkerende aften, kan systematisch gebruik van corticosteroïden een mogelijke behandeling zijn. Deze behandeling is echter niet noodzakelijk beter dan een lokale behandeling.

Natuurlijke middeltjes

Kamillethee zou de pijn van de aften ook een beetje verzachten. Daarnaast zijn er nog een aantal natuurlijke middeltjes bekend.