Bedplassen (enuresis nocturna)

Enuresis nocturna of makkelijker; bedplassen of bedwateren is het onbewust en ongewild plassen tijdens de slaap van een kind als het reeds de leeftijd heeft bereikt dat de blaas zou moeten werken.

Soorten enuresis nocturna

Er zijn 2 soorten enuresis nocturna: primaire en secundaire enuresis nocturna.

In het eerste geval heeft het kind nog niet geleerd ’s nachts controle over de blaas uit te oefenen. Bij secundaire enuresis nocturna kan het kind de blaas beheren voor 6 of meer maanden, maar plast het plots in bed. Aan de oorzaak hiervan ligt vaak stress, angst of droevigheid.

Wat veroorzaakt bedplassen?

In de blaas zitten zenuwen die een signaal uitzenden naar de hersenen als de blaas vol zit en geledigd moet worden. Als een kind slaapt kan het echter soms voorkomen dat de hersenen dit signaal niet horen. Dit kan zijn doordat een kind te diep slaapt, al geloven artsen dat dit nooit de enige reden kan zijn.

Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Psychologische en sociale factoren
  • Bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, citrusvruchten, zoetstof en voedingsmiddelen met veel kleurstof.
  • Problemen met het anti-diuretisch hormoon (ADH) waardoor de urineproductie ’s nachts niet wordt afgeremd. 
  • Genetische factoren: kinderen van ouders die vroeger zelf bed waterden, hebben meer kans dit ook te doen.
  • Blaas- of nierinfectie
  • Te kleine blaas
  • Constipatie
  • In beperkte gevallen kan er een andere ziekte aan de oorzaak liggen (bv. diabetes)

Is het abnormaal dat je kind in bed plast?

Als je kind nog een kleuter is, is het normaal dat je kind in bed plast. Dan heeft een kind immers nog niet geleerd om het urineren onder controle te houden. 15% van de vijfjarigen heeft last van bedplassen. Op 15-jarige leeftijd heeft nog slechts 3% hiermee te maken. Vooral jongens hebben er last van.  Gevaarlijk is het niet, maar wel vervelend. Kinderen schamen zich erover en kunnen ermee worden gepest. Daarom kan je je kind best behandelen als het na de leeftijd van zes à zeven jaar nog steeds in bed plast. Eerder ingrijpen is niet nodig omdat het probleem zich vaak vanzelf oplost.

Hoe kan je je kind behandelen?

Er bestaan verschillende methodes om bedwateren te behandelen. Eén ervan is de plaswekker. Dit is een apparaatje verbonden aan een speciaal broekje. Van zodra het apparaatje één druppel waarneemt slaat het apparaat alarm, zodat het kind naar de wc kan gaan. Verder kan men preventieve maatregelen nemen zoals plassen vóór het slapen en niet drinken tot 2 à 3 uur voor het slapen gaan.