Autisme vaststellen bij volwassenen

Als je denkt dat je autistisch bent, kan je de dokter vragen om een diagnose. Ga best enkel en alleen voor deze diagnose naar de dokter, en zeg het niet tijdens een ander medisch examen. Zo kan je ervoor zorgen dat de volle aandacht gaat naar je probleem. De dokter zal je mogelijk doorverwijzen naar een psychiater of een klinisch psycholoog.

Beschrijf bij de dokter hoe je het probleem zelf ervaart. Het spectrum van autisme is immers zeer wijd en de symptomen kunnen verschillen van persoon tot persoon.

Symptomen van autisme bij volwassenen

De symptomen van autisme kunnen gegroepeerd worden in twee clusters:

  • Problemen met de communicatie: moeite hebben met verbale en non-verbale communicatie. Mensen met autisme begrijpen het gedrag van anderen, gezichtsuitdrukkingen, sarcasme en humor veel minder goed dan andere mensen. Sommigen kunnen heel slecht praten en verkiezen gebarentaal te gebruiken
  • Problemen met de sociale interactie. Doordat mensen met autisme moeilijker gevoelens bij anderen herkennen kunnen ze moeilijker in relatie treden met anderen. Bovendien zijn nieuwe situaties, of situaties die buiten hun dagelijkse routine vallen, vaak problematisch. Autisme zorgt ervoor dat je gebonden bent aan een routine, maar dat betekent niet dat je daarom minder creatief zou zijn.

De diagnose stellen

Een diagnose stellen kan zowel een positieve ervaring als een negatieve ervaring met zich meebrengen. Het kan een teleurstelling zijn dat deze diagnose valt, maar het kan evengoed een opluchting zijn. Je weet eindelijk vanwaar de symptomen komen en waarom je zo anders bent dan anderen. Dit zijn enkele positieve punten die ervoor kunnen zorgen dat je alsnog naar de dokter gaat om een diagnose te laten stellen:

  • Je kunt er jezelf beter door voelen doordat je jezelf eindelijk begrijpt. Het is een opluchting en je kan jezelf eindelijk op een juiste manier aanpakken.
  • Anderen kunnen je beter begrijpen doordat ze weten waarom je gedrag anders is. Ze kunnen zich inleven in je situatie en je helpen waar nodig.
  • Je kan de juiste hulp krijgen van dokters en familie. Zo maak je het gemakkelijker voor jezelf, maar ook voor je omgeving.
Lees meer over: autisme , communicatie , volwassenen