Anti-aging dieet

Het verouderingproces vertragen en de levensduur verlengen. Welk wonderdieet kan dit verwezenlijken? Dit is het doel van anti-aging diëten. Hierbij wordt de calorie-inname verminderd met 30% tot 50%. Dit is mogelijk als nog voldoende vitamines, mineralen en andere essentiële nutriënten ingenomen worden. 

Het effect van caloriebeperking

Er werd al veel onderzoek gedaan naar caloriebeperkende diëten, maar vooral op dieren. De gerontoloog Walford toonde aan dat voeding met een laag calorieën- en een hoog nutriëntengehalte het verouderingsproces zeer sterk vertraagt. Bij dieren werd een verlengde levensspanne tot 50% aangetoond. Bij mensen werden enkele kleinere wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Deze tonen aan dat door dit dieet hartfuncties kunnen verbeteren en in een vroeg stadium Parkinson omgekeerd kan worden. Er zijn echter meer studies nodig om de doeltreffendheid te staven.

Door minder calorieën te eten worden er minder vrije radicalen geproduceerd. Het verbetert het immuunsysteem, vertraagt het metabolisme en het gebruik van energie.

Er zijn veel variaties binnen de anti-aging diëten. Toch is de kern van voedingsproducten vaak hetzelfde: groenten, fruit, vis, soja, magere zuivelproducten, noten, avocado en olijfolie. Veel water, groene of zwarte thee.  

Ook de caloriebeperking varieert van 10% tot 50%. Dit is afhankelijk van leeftijd, gewicht en grootte. In de praktijk is een hoog caloriebeperkend dieet bijna niet toepasbaar. 

Het anti-aging plan van Walford is een dieet gebaseerd op jaren van dierenexperimenten. Bij zijn dieetplan wordt het aantal calorieën beperkt tot 1800 per dag. Een ander anti-aging dieet baseert zich op de ‘jongmakers’ en de ‘oudmakers’ in onze voedingsmiddelen. Dit dieet werkt op basis van een puntensysteem. Jongmakers zijn pluspunten en oudmakers minpunten. Het doel is een balans te vinden tussen de twee. 

Voor- en nadelen

Een anti-aging dieet dient niet om af te vallen. Toch verliest men gewicht omdat er aanzienlijk minder calorieën ingenomen worden. Met zo’n dieet begin je best geleidelijk. Een plotse overgang naar een caloriearm dieet zou ongezond zijn en een omgekeerd effect hebben. Deze diëten lijken meest doeltreffend als je begint midden de 20. De gezondheid verbetert, de risico’s op medische problemen zoals hartziekten, kanker en andere verminderen en de levensduur wordt verlengd. 

Strikt caloriebeperkende diëten zijn echter niet zonder risico’s. Een greep uit de ongewenste bijwerkingen: honger, tragere wondheling, hoofdpijn, snel gewichtsverlies, onregelmatige menstruatie, zwak gevoel, psychologische problemen. Deze diëten zijn dus zeker niet voor iedereen geschikt. 

De beste manier om veroudering tegen te gaan is nog altijd een gezonde levensstijl: lichaamsbeweging gecombineerd met een gevarieerde gezonde voeding, laag in vet en koolhydraten, veel vitaminen en mineralen.