Anorexia nervosa herkennen

Extreem gewichtsverlies is meest kenmerkende symptoom van anorexia nervosa. Zo weinig mogelijk eten, overgeven, uitzonderlijk veel sporten, … het zijn allemaal tekens die kunnen duiden op anorexia nervosa. De symptomen van anorexia zijn zowel van sociale, emotionele als fysieke aard.

Anorexia nervosa

Iemand die lijdt aan anorexia streeft ernaar om mager te zijn. En liefst zelfs minder te wegen dan de normale BMI. Eten is voor iemand met anorexia heel moeilijk, er is altijd de angst om bij te komen.

Als anorexiapatiënten toch eten willen ze het eten liefst zo snel mogelijk uit hun maag krijgen door bijvoorbeeld te braken. Je kan dit merken aan de volgende symptomen:

  • Onmiddellijk de tafel verlaten na het eten
  • Tanderosie en slechte adem
  • Harde huid bovenop de vingerkootjes (door de vinger telkens in de keel te steken)

Sport en beweging is ook belangrijk om gewicht te verliezen. Dit kan zich zelfs uiten op een obsessieve manier, zoals bijvoorbeeld liever recht te staan dan te gaan zitten. Elke kans om calorieën te verbranden wordt gegrepen. Bovendien willen personen die lijden aan anorexia dat het eten zo snel mogelijk door hun lichaam gaat, dit doen ze door bijvoorbeeld het gebruik van laxeermiddelen en/of diuretica. Diuretica zijn geneesmiddelen die vloeistof uit het lichaam afdrijven. In werkelijkheid hebben laxeermiddelen en diuretica echter maar weinig effect op het aantal calorieën dat je opneemt van voedsel.

Eten en voeding

Mensen die lijden aan anorexia verliezen meestal niet echt hun eetlust, ze hebben meestal wel honger maar weigeren desondanks te eten. Niettemin bekijken ze eten en voeding op een andere manier. Voorbeelden van symptomen:

  • excuses verzinnen om niet te moeten eten
  • liegen over gewicht en maaltijden
  • obsessief bezig zijn met voeding, door bijvoorbeeld kookboeken te lezen en calorieën te tellen

Anorexia draait vaak rond het behouden van controle over voedsel en eten, bijvoorbeeld door streng te diëten, het eten in kleine stukjes te snijden of obsessief calorieën te tellen. Sommige personen met anorexia drinken bovendien veel cafeïnehoudende dranken (zoals koffie en thee, …) omdat het hen een krachtige boost geeft. Druggebruik, zoals cocaïne, zorgt ook voor gewichtverlies, dit wordt ook vaak genomen om zo gewicht te verliezen.

Emotionele problemen

Symptomen van anorexia kunnen ook te maken hebben met de emotionele toestand en het gevoel van eigenwaarde. Anorexia kan het gevolg zijn van een identiteitscrisis. Vandaar dat de risicogroep zich in de puberteit bevind. Tieners kampen vaak met emotionele problemen.

Fysieke symptomen

Bij excessief gewichtsverlies lijdt het lichaam: je hartslag neemt toe, je bent snel duizelig, vermoeid en hebt het altijd koud. Na verloop van tijd krijgen vrouwen hun menstruatie niet meer.