Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een ernstige eetstoornis en een mentale aandoening. Mensen die lijden aan anorexia hebben problemen met eten en voeding. Ze zijn zich extreem bewust over hun gewicht en proberen zo dun mogelijk te zijn of te blijven. Anorexiapatiënten eten zo weinig mogelijk, zelfs wanneer dat betekent dat ze ondervoed zijn en in levensgevaar verkeren.

Wat is anorexia nervosa?

Personen die aan anorexia lijden letten extreem op hun gewicht voor de volgende redenen:

  • ze denken dat ze te dik zijn
  • schrik hebben om dik te worden
  • mager willen zijn

Zelfs waneer er sprake is van ondervoeding, leidt anorexia tot de wens om nog meer gewicht te verliezen. Hoewel personen met anorexia voedsel proberen te vermijden zijn ze geobsedeerd door diëten en afvallen. Ze kunnen bijvoorbeeld obsessief het aantal calorieën van een bepaald gerecht tellen zonder ook maar de intentie te hebben om het op te eten.

In sommige gevallen eten personen met een eetstoornis (boulimie) enorm veel gedurende een zeer korte periode om daarna terug gewicht te verliezen door extreem te diëten. Dit kan door over te geven na het eten of door het gebruik van laxeermiddelen. Dit laatste zijn geneesmiddelen die de maag legen. Bij normaal gebruik worden laxeermiddelen toegediend bij constipatieproblemen. 

De symptomen van anorexia ontstaan geleidelijk (meestal in de puberteit), maar lopen al snel uit de hand.

Hoe vaak komt anorexia voor?

Hoewel anorexia niet zo heel vaak voorkomt, blijft het de hoofdoorzaak van sterfte wegens mentale problemen. Anorexia komt het meeste bij vrouwen en meisjes voor: 1 op 200 vrouwen kampt met een eetstoornis. De eerste symptomen ontwikkelen zich doorgaans in de tienerjaren. De gemiddelde leeftijd het verschijnsel is 15 jaar. Niettemin kan de aandoening zich ontwikkelen op elke leeftijd, zelfs in de kinderjaren. Onderzoekers zijn daarenboven ongerust over het stijgend aantal mannen dat kampt met anorexia.

Hoe krijg je anorexia?

De oorzaak van anorexia in ongekend. Doorgaans wordt aangenomen dat anorexia het gevolg is van bepaalde biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Anorexia en ondervoeding veroorzaken ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

  • osteoporose ( of de verzwakking van de beenderen)
  • nieraandoening
  • hartaanval en hartritmestoornissen

Valkuilen en risicofactoren

De meeste personen met anorexia zijn zich niet bewust van hun toestand. Zelfontkenning is de grootste valkuil bij anorexia. Anorexiepatiënten weigeren te onderkennen of te beseffen dat ze kampen met een eetstoornis. Behandeling bevat daarom intensieve therapie en voedingsadvies.