Agorafobie

Sommige mensen durven niet in een lift te stappen, anderen gillen luidkeels als ze een muis zien voorbij rennen. Allemaal hebben ze last van een irrationele angst, een fobie. Het lijkt op het eerste zicht grappig, maar het kan tot ernstige situaties leiden. Angst hebben is geen prettig gevoel. Een voorbeeld hiervan is agorafobie.

Wat is agorafobie?

Agorafobie is een begrip dat gebruikt wordt om een aantal verwante irrationele angsten te beschrijven die gerelateerd zijn aan situaties zoals:

  • winkels binnenstappen
  • het huis verlaten
  • alleen reizen in vliegtuigen, bussen of treinen
  • in grote menigten of op (drukke) openbare plaatsen zijn

Agorafobie is een psychische aandoening en wordt gezien als een onderdeel van verscheiden angststoornissen. In de volksmond wordt de aandoening ook wel ‘pleinvrees’ genoemd. Agorafobie kan je dus definiëren als de angst om veilige en vertrouwde omgevingen te verlaten. De fobie kan je onderverdelen in verschillende gradaties, van een lichte vorm tot een ernstig sociaal isolement. 

Oorzaken van agorafobie

Veel mensen die kampen met agorafobie, hebben ook een geschiedenis van paniekaanvallen en paniekstoornissen. Bij deze mensen is agorafobie vaak een gevolg van een eerdere paniekaanval.

Ooit werd er geloofd dat alle gevallen van agorafobie gerelateerd waren aan paniekaanvallen. Maar onderzoek toonde aan dat bijna de helft van de mensen met agorafobie geen voorgeschiedenis van paniekaanvallen hebben. Hier kan agorafobie veroorzaakt worden door verschillende fobieën, zoals angst voor ziekte, criminaliteit of terrorisme. 

Behandeling agorafobie

Agorafobie is relatief goed te behandelen door middel van psychologische therapie. Via gedragstherapie kan iemand met de aandoening met succes worden geholpen. Ook cognitieve therapie, waarbij er gewerkt wordt aan de denkpatronen van de patiënt en desensitisatie, waarbij men tracht de patiënt minder gevoelig te maken voor prikkels in bedreigende situaties, zijn mogelijke opties. Het gebruik van geneesmiddelen wordt tot een minimum beperkt, om bijverschijnselen te vermijden.

Veel mensen durven niet praten over het angsten, maar toch doe je er goed aan om je angsten te laten behandelen! Angst heeft immers een grote invloed op je leven. Hiervan verlost geraken, kan een zeer bevrijdend effect hebben…
Lees meer over: agorafobie , angst , fobie , paniekaanvallen , pleinvrees