Aarsmaden of wormen

Aarsmaden of wormen (enterobius vermicularis) zijn parasieten die in de darmen van de mens overleven. Ze hebben de vorm van kleine wormpjes en zijn geelwit van kleur. Vooral kinderen hebben er veel last van.

Symptomen wormen

Wormen zijn vaak niet waar te nemen. Een paar weken nadat je de eitjes hebt ingeslikt, verplaatsen de vrouwelijke aarsmaden zich naar het gebied rond de anus en leggen daar eitjes. Dat veroorzaakt jeuk.

Oorzaak aarsmaden

Een besmetting met aarsmaden gebeurt als je de eitjes van de wormen inslikt. Nadat deze zijn uitgekomen, gaan de vrouwelijke aarsmaden zelf eitjes leggen op het gebied rond je anus. Als die op de hand van de besmette persoon terecht komen,  kan de infectie zich verder verspreiden.

Behandeling aarsmaden

Een milde infectie hoeft doorgaans niet behandeld te worden, een zwaardere kan behandeld worden met anti-parasitaire medicijnen zoals Mebenzadol. Verder is het ook erg belangrijk dat je er een goede hygiëne op nahoudt om verdere besmettingen te voorkomen.

Voorkomen

Om een besmetting met aarsmaden te voorkomen, kun je een aantal maatregelen treffen. Het is belangrijk om vaak je handen te wassen, niet aan je anus te krabben en de plaatsen die je aanraakt  regelmatig te poetsen.

Lees meer over: aarsmaden , anus , handen wassen , jeuk , parasieten , wormen , wormpjes