4 tips om jezelf te motiveren

Iedereen heeft doelen en ambities, als we er geen hadden, zouden we geen mensen zijn. Die doelen kunnen we rangschikken van klein naar groot. 

Je weet wel dat je aan de slag moet en je weet ook dat het, eens je begonnen bent, wel los zal lopen. Het probleem is hoe je gemotiveerd geraakt om dat schema in je hoofd af te werken. Onderstaande tips hebben de bedoeling om het spreekwoordelijke vuur in jezelf aan te wakkeren. Ze zullen je motivatie verhogen en je energie geven tot je taak voltooid is.

Tip 1: Houd je aan een tijdschema 

Deze tip is vooral bedoeld voor taken die niet meer dan enkele uren in beslag nemen. Als je een persoon bent die graag op voorhand plant, stip je doel met het bijhorende tijdschema dan aan op een kalender. Door dit een week op voorhand doen, zal je motivatie groeien. Wanneer je eerder een spontaan type bent, leg jezelf dan op om te starten met de uitvoering van de taak en plan een tijdstip om te stoppen of je nu klaar bent of niet. 

Verwijder tijdens de voorziene tijd zaken die tot getalm of uitstel kunnen leiden. Schakel je gsm en internet uit. Je kunt ook je vrienden vertellen dat je tijd gereserveerd hebt om een specifieke taak uit te voeren. Dit houdt je gemotiveerd omdat je bij je vrienden niet wil doorgaan als mislukkeling die zijn opdrachten niet uitvoert. Het nauwe tijdsschema dat je jezelf hebt opgelegd om de opdracht te voltooien, zou je normaal gezien voldoende adrenaline moeten geven om gemotiveerd te blijven en je taak te voltooien. 

Tip 2: Voorzie een beloning

Om gemotiveerd te blijven, kan je ook gebruik maken van een basistechniek: belonen. Beloof jezelf dat, wanneer je genoeg gemotiveerd bent om de taak binnen de voorziene tijd uit te voeren, je jezelf beloont. Zo kan je jezelf tijdens een dieet belonen met een goed pak friet of een pizza. Natuurlijk kan je ‘frauderen’ en jezelf ook belonen zonder dat de taak uitgevoerd is, maar daar zal je achteraf zeker een schuldgevoel aan overhouden.

Tip 3: Stop met denken

Zeker bij saaie taken heb je vaak de neiging om te beginnen denken en vast te stellen dat je weinig gemotiveerd bent. Daardoor ziet de taak er overweldigend uit. Om jezelf te motiveren, kan je beter met iets beginnen en kleine stapjes nemen. Misschien is dit niet de ideale manier, maar je zult je leren aanpassen en efficiëntere manieren vinden om saaie taken uit te voeren. 

Tip 4: Schep plezier in wat je doet 

Zelfs een lastig werkje als het opruimen van de garage kan aangenamer gemaakt worden. Leg je favoriete muziek op en zing mee. Daardoor ligt je focus niet uitsluitend op het opruimen. 

Lees meer over: beloning , motivatie , motiveren , plezier