4 stappen tot complete ontspanning!

Dat ontspannen goed voor je is, wist je waarschijnlijk al. Relaxatie zorgt er namelijk voor dat je stressniveau daalt. Zo’n daling leidt tot een betere gezondheid, meer energie, een beter concentratievermogen én, last but not least, het zorgt ervoor dat je beter kan omgaan met emoties. Maar wist je ook dat relaxen een vaardigheid is die je moet leren?

Je antwoord is waarschijnlijk negatief. Weinig mensen staan er bij stil datje niet vanzelf kunt ontspannen, maar dat het net veel geduld en oefening vergt. Men zegt wel eens 'oefening baart kunst' en dat geldt zeker ook voor relaxatie.

Maak er tijd voor

De eerste stap tot complete ontspanning lijkt eenvoudig, maar is daarom niet minder belangrijk. Integendeel, deze stap is essentieel om op een goede manier te kunnen relaxen.

Eerst moet je je bewust worden van de nood aan relaxatie en er ook effectief tijd voor vrijmaken. Vooral dit laatste is voor velen erg moeilijk. Het is aan te raden in die overvolle agenda dagelijks een klein halfuurtje voor ontspanning te reserveren. Want wees gerust, je moeite zal beloond worden. 

Het strand van Aruba

De volgende stap zal je leren focussen. Ook dat is erg belangrijk voor een geslaagde ontspanningskuur. Denk aan iets heel specifieks. Dat kan echt alles zijn, van een ring tot een voorstelling van jezelf op het strand van Aruba, zolang het maar van persoonlijk belang voor je is. Die focus zal je helpen om je gedachten niet te doen afwijken naar je alledaagse beslommeringen. 

Een vloed van rust

Nu je je brein hebt voorbereid, kan je overgaan op de eigenlijke relaxatie. De derde stap van het leerproces bestaat uit het aanleren van ademhalingstechnieken. Stress zorgt ervoor dat we kort en snel ademhalen, waardoor we de zuurstof die naar ons lichaam en onze hersenen gestuurd wordt belemmeren. Door diep en rustig adem te halen kunnen we deze schade tijdens de relaxatie ongedaan maken. Het resultaat? Een vloed van rust.

Ontspannen spieren

De laatste sleutel voor het aanleren van een goede relaxatietechniek is de ‘aan- en ontspanning’ van je spieren. Dit houdt in dat je afwisselend bepaalde spieren gedurende een tiental seconden aanspant, om ze vervolgens weer enkele seconden te ontspannen. Wanneer je dit proces vaak herhaalt, in combinatie met de juiste ademhalingstechniek,  zal relaxatie stilaan een tweede natuur van je worden. En je weet wat dat betekent: een gezonder en gelukkiger bestaan! 

Lees meer over: ontspannen , ontspanning , relaxatie , relaxen